Doktor yokluğunda yeni kriz: Akademisyenlerin muayenehaneleri kapatılacak
2 mins read

Doktor yokluğunda yeni kriz: Akademisyenlerin muayenehaneleri kapatılacak

Sağlıkçıların yurtdışına göç dalgası sürerken Sağlık Bakanlığı yayımladığı genelgeyle üniversite hastanelerinde görev yapan hekimlerin muayenehanelerini kapatmasını istedi. 35 profesör istifa etti.

Çalışma koşulları ve şiddet nedeniyle sağlık çalışanlarının yurtdışına göçü sürerken Sağlık Bakanlığı’nın yayımladığı genelge, üniversite hastanelerinde görev yapan hekimlerin üzerindeki baskıyı artırdı.

Anayasa Mahkemesi, 2014’te verdiği kararla tıp fakültelerinde öğretim üyesi olarak çalışan hekimlerin, 2014’ten sonra özel muayenehane açamayacağına karar verdi. Hekimler, muayenehanesini 2014’ten önce açtıysa bu haklarına dokunulmuyordu. Bu gelişmenin ardından karara karşı anayasanın “eşitlik” ilkesine aykırı olması nedeniyle hekimler tarafından davalar açıldı. Danıştay ise daha sonra tüm öğretim üyesi hekimlerin muayenehane açabileceğine hükmetti.

35 profesör istifa etti

Cumhuriyet’ten Merve Kılıç’ın haberine göre, Danıştay’ın bu kararının ardından Türkiye genelinde yaklaşık 1500 öğretim üyesi hekim muayene açtı. Ancak Danıştay, son bir yıldır 2014’ten sonra muayenehane açan öğretim üyesi hekimlerin muayenehanelerinin kapatılması yönünde kararlar vermeye başladı. Öğretim üyelerinin ruhsatları iptal edilirken, hekimler ise üniversitelerinden ayrılmak zorunda kaldı. Ege Üniversitesi’nde muayenehanesi nedeniyle hukuki işlemi başlayan 35 profesörün istifa ettiği öğrenildi.

“Özel hastanelerde çalışmaya zorlayan bir durum”

Türk Tabipleri Birliği 2. Başkanı Ali İhsan Ökten, “Hem eğitim açısından hem de üniversite hastanelerinde hocaların verdiği sağlık hizmetleri açısından oldukça dezavantajlı bir durum. Hocalar, hem asistan eğitim hem tıp eğitimi veriyorlar. Bu eğitimlerde aksama yaşanır” dedi.

Üniversitelerdeki profesörlerin alanlarında çok deneyimli olduklarının altını çizen Ökten, “Tüm bu politikalar, tamamen özelleştirme üzerine kurulmuş. İnsanları özel hastanelerde çalışmaya zorlayan bir durum. Bu kararı Sağlık Bakanlığı tekrar gözden geçirmeli” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir