ABD’nin sinsi projesi: Yeni Büyük Ortadoğu Projesi (BOP) Türkiye bu işin neresinde

Sabah Gazetesi yazarı Bercan Tutar, “ABD’nin sinsi projesi: Suriye, Lübnan ve Filistin’e Türkiye’siz Osmanlı modeli” başlıklı yazısında Ortadoğuda yükselen tansiyonda ABD’nin rolünü ve Türkiye’ye dair planlarını kaleme aldı.

İsrail’in 20 yıldır ABD’nin İran ile savaşmasını istediğini kaydeden Tutar, “Her tür provokasyona başvuruyor. Ne var ki siyonist lobinin gücüne rağmen bunu başaramadı” dedi.

Yazar Tony Badran’ın, ABD’nin Ekim 2022’de hazırladığı planın dönemin İsrail Başbakanı Yair Lapid tarafından ‘İsrail- Lübnan Deniz Sınırı Anlaşması’ şeklinde kamuoyuna açıklandığını iddia ettiğini kaydeden Tutar şunları kaydetti:

Plana göre Biden da Obama gibi Ortadoğu’da ABD, İsrail ve İran’ın birlikte bölgeyi yönettiği bir koordinasyon sistemi kurmayı hedefliyor. ABD’nin aslında Levant bölgesinin yönetimi (Doğu Akdeniz) için hazırladığı plana göre gelecekteki Filistin devleti, Lübnan ve Suriye’nin tıpkı Osmanlı dönemindeki gibi özel yönetim ile sancak, eyalet, vilayet ve mutasarrıflıklara ayrılarak idare edilmesi öngörülüyor.

EYALETLERLE AYIRDILAR

Zaten makalenin görselindeki haritada da ‘Özel Lübnan Eyaleti’, ‘Özel Filistin Yönetimi’, ‘İsrail Sancağı’, ‘Kudüs Mutasarrıflığı’ gibi Osmanlı idari terminolojisi kullanılmış. Lübnan ve Suriye ise ülke isimleriyle değil Osmanlı’daki gibi Şam, Beyrut ve Trablus gibi vilayet isimleriyle yazılmış.

Planın tek iyi yanı İsrail’in hegemonyasına son vermesi. Doğu Akdeniz’in geleceğine dair sinsi projede ABD, İsrail ve İran var ama görüldüğü üzere Türkiye’den hiç bahsedilmiyor.”

BOP NEDİR

Büyük Orta Doğu (Greater Middle East), 21’inci yüzyılın ilk on yılında, özellikle müslüman dünyasından İran, Türkiye, Afganistan ve Pakistan ile çeşitli ülkeleri kapsayan,[1] Amerika Birleşik Devletleri’nde George W. Bush yönetimi tarafından ortaya atılan siyasi terim.

Bu politikanın hedefleri arasına zaman zaman Güney Kafkasya ve Orta Asya’daki çeşitli ülkeler de dâhil edilmekte.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir